Подорож Україною

Як подорожувати Україною безпечно

13 квітня, 2023
1588
7 хв.
Smile 0 Love 2 Ha-ha 0 Woow 0 Cry 0 Evil 1

Україна має 24 неймовірні області та Крим, які можна досліджувати все життя. В кожної свій колорит, особливості, визначні місця, але зараз їх складно побачити. Проте ми сподіваємось, що війна не стала перепоною і ви продовжуєте подорожувати країною, вивчати рідну культуру, людей, звичаї. Зараз особливо цікаво мандрувати областями, бо в кожному місті є автентична атмосфера, нові “декорації”, навіяні війною, але в цьому ж розкривається велика українська душа.

 

Поїздки не заборонені, проте є певні правила як мандрувати безпечно. У цій статті дамо рекомендації з власного досвіду та допоможемо вам спланувати довгоочікувану подорож Батьківщиною.


 

Що відбувається з туризмом під час війни

 

Мандри – хитка тема. Багато громадян вважають, що будь-які розваги наразі недоречні. Проте постійний стрес під час війни виснажує нас і фізично, і морально. Гадаємо, ви знаєте по собі та близьким, що вже немає сил на донати та переживання негативних подій. Тому відпочинок конче необхідний. А туризм – це не просто розвага, а підтримка економіки держави.

 

Перші півроку від 24 лютого 2022 внутрішній та зовнішній туризм були “завмерлими”, люди нікуди не виїжджали, лише евакуювались. Ближче до осені ситуація почала змінюватись, українці адаптувались до подій та поїхали в інші міста. У листопаді 2022 року представники туристичних агенцій заявили, що заплановані зимові тури країною зросли вдвічі, якщо порівнювати з минулими роками. Найчастіше співгромадяни наразі обирають відпочинок в заміських комплексах та оздоровчих пансіонатах в Карпатах. У 2023 році кількість туристів точно буде більше і після прочитання цієї статті ви теж захочете бути в числі цих людей.

Будинок рибалки

Поради для тих, хто збирається подорожувати Україною в період війни

 

Туризм в умовах війни є, але варто знати заборони. Щоб отримати актуальну інформацію, радимо поспілкуватись з місцевими, звернутись у військову адміністрацію області, в яку плануєте їхати, або подзвонити в поліцію. Це допоможе вам якісно спланувати відпочинок та зробити його безпечним. Основні поради наразі такі:


  • Сплави, походи, прогулянки та екскурсії біля критичної інфраструктури, військових та стратегічних об’єктів заборонені у всіх регіонах.
  • Не плануйте мандрівку до туристичних точок біля білорусі та росії.
  • Перевіряйте обмеження на відвідування гірських маршрутів, водойм, лісів.
  • На східні та деякі південні області, які вважають прифронтовими, краще не плануйте подорож через активні бойові дії.
  • Утримайтесь від поїздок до деокупованих територій.
  • Заборонені польоти на одномоторних літаках.
  • Реагуйте на сигнали повітряної тривоги та одразу знаходьте всі укриття поблизу вашого місця відпочинку.
  • Перевіряйте час комендантської години у різних областях.

 

Якщо заздалегідь про це подбати, то безпека під час туристичних подорожей можлива. Ви побачите цікаві місця країни, підтримаєте економіку та налагодите ментальне здоров'я. А щоб мандрівка пройшла легко, рекомендуємо дотримуватись плану з 7 пунктів.

 

1. Визначтесь з ким будете подорожувати

 

Коли вирішили, що настав час мандрувати, радимо обрати формат: самостійна подорож чи з компанією. Відпочивати в парі, звичайно, безпечніше та спокійніше. Ви завжди маєте допомогу, підтримку та вдвох з партнером чи з компанією друзів легше пройти через екстрені ситуації. Проте ми розуміємо, що час наодинці теж потрібен. Якщо виберете сінгл формат поїздки, то періодично повідомляйте близьким місцезнаходження, а ще краще поділіться з ними своєю геолокацією в онлайн режимі.

 Дерев'яна мапа України

2. Виберіть безпечний напрямок подорожі 

 

На жаль, зараз вся територія країни вважається небезпечною, бо ракети можуть долетіти всюди. Проте є більш безпечні регіони, в яких можна спокійніше дихати та сигналів повітряної тривоги там майже немає. До таких місць зараз належить Київ. У столиці за 2022 рік відкрилось багато нових громадських закладів, працюють деякі музеї та історичні локації. Всі цікаві місця Києва ми зібрали в одній статті, яку рекомендуємо прочитати та додати їх до вашого маршруту.

 

Якщо плануєте їхати з компанією чи з родиною, то влаштуйте вечір мозкового штурму. Нехай кожен учасник туру підготує власний список побажань, а потім поєднайте їх та знайдіть спільні точки. Після цього вже дивіться правила подорожі Україною у бажаних регіонах.

 

Піни для мапи України
Відмітки Пам'яток України
Піни-відмітки міст-героїв
Українські піни
Піни

3. Складіть план подорожі

 

Коли обрали напрямок мандрівки, можна перейти до формування чіткого маршруту. Самостійне планування подорожі – цікава справа, проте й складна. Треба перевірити всю інформацію, подивитись декілька маршрутів, визначитись з транспортом тощо. Проте можете запланувати поїздку так, як треба вам, врахувати всі побажання.

 

Для зручного планування маршруту радимо скористатись одношаровою дерев'яною мапою України на стіну. Команда Enjoy The Wood створила карту 2д, яка легше за багатошарову, але всі особливості виробу збережені. На ній можна ставити відмітки пам'яток України, фіксувати відвідані міста та задекорувати тематичними українськими пінами. Можете навіть побудувати маршрут за допомогою ниток та канцелярських кнопок. А після мандрівки додасте на мапу фотографії на згадку. З часом весь виріб заповниться цікавими місцями з ваших подорожей Україною.

Одношарова дерев'яна мапа України 

4. Виберіть час і тривалість мандрів

 

Під час планування поїздки в першу чергу треба зрозуміти чого бажає душа – лісу чи моря, тиші чи міської активності. Тоді вже можна визначатись з часом та точною локацією. Наприклад, у Карпати можна їхати у будь-який місяць, там завжди гарно. Проте навесні та восени може бути багато дощів.

 

З урахуванням безпеки подорожі, комфорту та зручності найкращий час для мандрів – літо. Речей небагато, у всіх областях гарно, всюди можна знайти заняття для проведення дозвілля. За тривалістю ж оптимальним вважається – 7-10 днів. Проте ви самостійно плануєте відпустку, тому можете вибрати зручний сезон або більшу/меншу кількість днів. При бажанні можна і на місяць поїхати в іншу область для відпочинку.

Піни для мапи України

5. Подбайте про квитки і житло

 

У правилах безпеки під час війни рекомендується дізнатись про всі укриття на шляху до місця призначення. Тому під час вибору транспорту та житла, рекомендуємо першочергово урахувати цей момент.

 

Дістатись пункту Б можна декількома способами: власне авто, попутник, автобус, поїзд. Кожен з транспортів має плюси та мінуси, лише вам вирішувати який підійде для вашого відпочинку. Варіантів житла також багато – квартира, будинок, заміський комплекс, готель тощо. При виборі радимо дивитись на вартість за добу та порахувати відразу за весь період відпочинку. Можливо тоді буде простіше вирішити інші питання.

 Будинок у лісі

6. Продумайте безпечні активності

 

Куди б не вирішили їхати – всюди знайдете чим себе зайняти. Музеї, пам’ятки культури та історії, цікаві вулиці міст – наповнять мандрівку емоціями та зроблять її незабутньою. Можна влаштовувати безліч віртуальних подорожей Україною, дивитись фотографії, проте коли бачиш красу власними очима, неможливо стримувати емоції. 

 

Сьогодні у всіх туристичних містах враховані правила безпеки під час війни. В разі повітряної тривоги вам підкажуть найближчі укриття або ж проведуть у бомбосховище в будинку.

 

У процесі планування дозвілля радимо дивитись на різні види відпочинку – активні та спокійні. Наповнюйте дні різними видами діяльності та залишайте час для звичайного розслаблення. Мандрівка – це також емоційна активність, тому важливо і просто полежати та нічого не робити.

Музей Шевченка

7. Складіть валізу у подорож

 

Важлива складова подорожі Україною на авто чи поїзді – валіза. Ви маєте передбачити погоду та відповідний одяг. Enjoy The Wood виділяє 5 категорій речей, які 100% потрібні:


  • Техніка та доповнення до неї. Повербанк, зарядні кабелі, фотоапарат, навушники, штатив або селфі-палка – це потрібно кожному.
  • Косметика. Куди б не зібрались, у вас мають бути з собою речі для особистої гігієни, індивідуальні засоби (декоративна косметика, крем для щоденного догляду, краплі для очей тощо).
  • Документи. До цієї категорії належать: паспорт, документи дитини чи тварини, квитки, документи на авто тощо. 
  • Гардероб. Беріть речі згідно з погодою та особливостями місцевості. Можете у знайомих спитати рекомендації стосовно одягу та взуття, щоб не взяти зайвого.
  • Медикаменти. Якщо у вас є вади здоров’я, постійно приймаєте пігулки, то підготуйте невелику аптечку з собою, щоб у будь-який момент могли допомогти собі або членам компанії.

Валіза для подорожі

 

Відпочивати у складні часи – нормально. Наші захисники для того й боронять землю, щоб ми могли повноцінно жити, підтримувати державу, розвиватись та навчати дітей. Тому якщо сумнівалися мандрувати чи ні, тепер у вас є все, щоб наважитися це зробити. Після порад для тих, хто збирається подорожувати Україною, ви точно готові до можливих сценаріїв розгортання подій та розумієте що потрібно врахувати. Якщо у вас є досвід планування мандрів у воєнний час, поділіться ним в коментарях.


2 коментарів
Відправити

Забутий пароль?

Оберіть опції