Весняні книги

Підбірка книг з весняним настроєм

06 квітня, 2023
1479
6 хв.
Smile 0 Love 3 Ha-ha 0 Woow 0 Cry 0 Evil 0

У дослідженні за 2021 рік компанія Gradus Research виявила, що 59% дорослих українців читають книжки. Респонденти відповіли, що частіше обирають друковані книжки саме для відпочинку. Художня література допомагає і розслабитись, і розширити світогляд, і навчитись чомусь новому. До Всесвітнього дня книги, 23 квітня, команда Enjoy The Wood зібрала для вас в одній статті найкращі книги з весняним настроєм для поповнення вашої скарбнички прочитаних творів.

 

А якщо вам не вистачає весняного настрою, то можете подивитись тут підбірку фільмів, щоб надихнутись на новий сезон. Або ж зробити варіант все і одразу – на мапі України з дерева обрати регіон чи місто, в якому ви ще не були та запланувати подорож. У цій мандрівці можете і книжку прочитати, і фільм подивитись, і насолодитись квітучою весною в інших областях. Ми впевнені, що цю поїздку ви запам’ятаєте на все життя, а карта України на стіні допоможе зробити це ефектно та завжди тримати перед очима важливі спогади.

 

1. “Забута мелодія”

 

Якщо ваша душа зараз у пошуках що читати навесні та де б зануритись в приємну історію, то розповідь української письменниці Оксани Сайко – чудовий варіант. Цей роман не дасть вам екшину чи незвичних розв’язок, він не триматиме в напрузі і не дивуватиме кожної сторінки. Він дасть спокій, романтику, легкість та приємну історію, яку захочеться перечитувати.

 

Описи почуттів, подій, думок головної героїні занурять вас у ту атмосферу і ваша фантазія малюватиме замальовки до кожної сцени. Книга вартує вашої уваги як в електронному, так і в друкованому вигляді – обирайте зручний для себе формат.

 

Я розчахнула вікно, щоби впустити в кімнату трохи вітру, вечірньої весняної свіжості і, сівши на підвіконня, обхопивши руками ноги, споглядала день, що минав.


Книга "Забута мелодія"

 

2. “Місто”

 

Валер'ян Підмогильний – український письменник, один з найвидатніших прозаїків “розстріляного відродження”. Його книжки входять до списків класичних творів української літератури. Книга “Місто” також там.

 

Можливо, ще зі шкільних років ви знаєте деякі книги на весну з цього списку, проте перечитати їх у дорослому віці корисно. Сюжет роману “Місто” розвивається навколо молодого хлопця з села, який їде до Києва, щоб навчатись, розвиватись та “вийти в люди”. Проте йому зустрічається багато ситуацій, які демонструють проблему різного світогляду у містян та селян того часу.

 

Також твір може викликати негативні емоції, бо протягом всього сюжету Степан приймає різні рішення, нечесно поводиться з жінками і в ньому розвивається внутрішній конфлікт між добром та злом, людським та тваринним. Проте автор та його роботи заслуговують уваги, бо розповідають про життя українців та події початку минулого століття. В них ефектно описані міста та природа навесні.

 

Місто вивернулось на сонці великим випещеним котом, прижружуючи на світлі безліч очей, потягаючись і позіхаючи від насолоди.

Книга "Місто"

3. “Київ–Париж”

 

У список книг про весну також варто додати сучасну прозу, наприклад, “Київ–Париж” від Богдана (БОБ) Образа. Український молодий автор навчався та зараз проживає в Парижі. Часто французька столиця нагадує йому Київ і ці спогади стали основою для твору.

 

Якщо ви ніколи не були в Парижі, але мрієте, то “Київ–Париж” покаже вам реальні культурні, кулінарні, побутові, географічні, історичні аспекти цього міста в порівнянні з Києвом. Книга дозволить відчути себе на тих вулицях, прогулюючись з автором та слухаючи його розповіді. Це чудова розповідь, щоб підвищити весняний настрій та набратись позитивних емоцій.

 

За столиками тротуарних кафе, пани (месьє) в елегантних костюмах з краваткою, у капелюхах або беретах делікатно сьорбають ранкову каву і читають сьогоднішню хрустку газету.

Книга “Київ–Париж”

4. “Чоловік на ім'я Уве”

 

Якщо ви досі у пошуках як корисно провести дозвілля навесні, пропонуємо зазирнути не тільки в українську літературу, а й в зарубіжну. Шведський автор Фредрік Бакман в 2012 році видав книгу “Чоловік на ім’я Уве”, яку в 2015 році вперше екранізували, а в 2023 вийде американський фільм. Пропонуємо спочатку прочитати оригінальне видання, потім подивитись обидві версії та проаналізувати що краще – книга чи фільми? 

 

Весняні книги мають життєстверджуючий та надихаючий сюжет, й історія Фредріка Бакмана не виняток. Автор розповідає про життя самотнього немолодого чоловіка, який втратив дружину та хоче вкоротити собі віку. Проте у всесвіту інші плани, тому його історія продовжується та стрімко розвивається.

 

Книга "Чоловік на ім'я Уве"

5. “Хмари”

 

Ще один представник української класичної літератури – Іван Нечуй-Левицький. Його твори ми також читали у школі, проте зараз вони набувають нового значення. У повісті розкривається історія студенток, які стали професорками Київської духовної академії та університету. В їхньому житті трапляється все: навчання, мрії, зустрічі, вечірки, дискусії, танці, залицяння, одруження. І про це пише в книзі автор.

 

Книга приваблює читачів швидким сюжетом, цікавою мовою, неймовірним знан­ням звичаїв, захоплюючими описами Києва та інших міст, вірою героїв у майбутнє. Детальний опис життя громадян другої половини 19 століття дає можливість краще пізнати історію країни, зрозуміти як і чим жила молодь того часу.

 

Повість однозначно перенесе вас у мальовничу весну, та вона заслуговує уваги і через свій сучасний сюжет. Це один з перших творів, де піднімається питання українізації, мови і ми впевнені, що ви знайдете для себе дуже важливі сенси. 

 

Черкаські степи зеленіли, як море. Після тісного кабінету, після пахощів од цвілі на старих книжках, після міської душної куряви степи здалися йому зеленим раєм.

Книга "Хмари"

6. “Задивляюсь у твої зіниці”

 

Як добре ви знаєте українську поезію? Ми віримо, що добре, проте пропонуємо разом зануритись ще глибше. Василь Симоненко – представник “шістдесятників”. Його вірші не друкувались через заборону радянської влади, але вчителі, хлібороби та прості люди переписували їх і поширювали світом.

 

Збірка віршів “Задивляюсь у твої зіниці” – класична література українською мовою, хоча й визнана через багато років після смерті автора. Читаючи його вірші зараз, ви порините в атмосферу любові, радості, прийняття, мрійливості, ненависті і печалі. Роботи Василя Симоненко закохають вас в українську поезію та збірка стане вашою улюбленою.

 

Ти до мене прийшла не із казки чи сну,
І здалося мені, що стрічаю весну.
Ти явилась мені — і здалося, що світ
Помолодшав навколо на тисячу літ.

Книга "Задивляюсь у твої зіниці"

7. “Рік у Провансі”

 

Найкраща весняна книга від Пітера Мейла, в якій події розвиваються у Провансі. У книзі автор розповідає власну історію переїзду в південну частину Франції. Описує буденне життя, природу, традиційну кухню та спілкування провансальців. Твір перенесе вас у ту атмосферу та буде найінформативнішим гайдом з французької кухні, культури, природи.

 

Їхні покриті кедрами, соснами та вічнозеленими дубами схили давали притулок кабанам, кроликам і безлічі пернатої дичини. Серед каміння росли польові квіти, чебрець, лаванда та гриби, а з вершини в ясний день відкривався краєвид на Нижні Альпи з одного боку та Середземне море — з іншого.

Книга “Рік у Провансі”

Щоб максимально відчути природу та зміну сезонів достатньо вибрати одну з 7 книг на весну, виїхати в ліс, до річки чи просто сісти вдома на улюблений диван та зануритись в розповідь. Часто романи, повісті чи поезія про весну дарують більше відчуттів та емоцій, ніж перегляд фільму. Після читання радимо вийти у двір, прогулятись в парку чи біля води, щоб відпочити та відчути природу. В коментарях пропонуємо доповнити список вашими улюбленими роботами, які нагадують про весну.


2 коментарів
Відправити

Забутий пароль?

Оберіть опції