Український бізнес в умовах війни – Інтерв'ю з Ігорем Фостенком

Український бізнес в умовах війни – Інтерв'ю з Ігорем Фостенком

22 лютого, 2023
1435
4 хв.
Smile 0 Love 1 Ha-ha 0 Woow 0 Cry 0 Evil 0

Минув рік від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Пишемо ці слова і розуміємо наскільки вони жахливо звучать. Таких подій ніхто не чекав і навіть уявити не міг, що подібне може відбутися. Український бізнес, мільйони людей, кілометри рідної землі – всі зустрілись з труднощами.

 

Для Enjoy The Wood війна також стала руйнівною. Наше підприємство у перший місяць знищили, проте ми набрались мужності та відновились. Детальніше про рестарт читайте у статті “Відновлення виробництва Enjoy The Wood”. Вже пройшло 8 місяців після переїзду, тому ми запитали засновника компанії Ігоря Фостенка про адаптацію, складнощі та плани на майбутнє.

 

— Перше і надважливе питання – чи відновили виробництво та на яку потужність?

 

З 24 лютого події біля Києва дуже стрімко розвивались. Цех та офіси знаходились в Ірпені, Бучі та Бородянці. На жаль, в березні вони потрапили під російську окупацію, у квітні – ми дізнались, що виробництво зруйновано. А у травні  – набрались сил та вирішили відновлюватись.

 

Сьогодні наша потужність – 50% від того, що було. Проте ми дуже радіємо і частковому відродженню, адже багато процесів нам вдалось оптимізувати. Зараз, дивлячись на ситуацію в країні, розуміємо, що могли взагалі не відновитись.

 Виробництво Enjoy The Wood

— Яким був перший місяць роботи на новому місці? І як зараз, через 8 місяців після відновлення?

 

Перший місяць був метушним. Паралельно з технічними питаннями ми відразу почали працювати, щоб завершити замовлення та виконати зобов’язання перед клієнтами. Також шукали можливості розселення людей, бо ми перевезли частину команди з Київської області. Одночасно навчали нових співробітників. Зараз приходжу на виробництво, бачу як все працює, і складно повірити, що нам вдалось це зробити за такий короткий термін.

 

— З якими складнощами зустрілись під час відновлення виробництва біля Ужгорода?

 

Складнощів було дуже багато – знайти приміщення, обладнати його, знайти житло для людей, навчати нових робітників, налагоджувати логістику, організовувати нові ланцюги роботи. Проблем було багато, проте з усім ми впорались “на відмінно”, безпосередньо, завдяки команді. Кожен взяв на себе частину відповідальності і ми разом подолали всі труднощі. 

Відновлення виробництва

— Як впливає на роботу відключення світла і чи впливає взагалі?

 

Впливає дуже, але в нас вцілів генератор на зруйнованому підприємстві. Ми його одразу перевезли у нове приміщення та під’єднали. Тому, коли почались відключення світла, вони не дуже вплинули на роботу, бо ми були готові. Проте для багатьох бізнесів в умовах війни це дійсно стало проблемою. Непрацездатність породжує неможливість відстоювати економічний фронт. 


Нам важливо допомагати країні, тому в багатьох питаннях доводиться швидко адаптовуватись


— Чи з'явились нові традиції на виробництві в Ужгороді?

 

Не впевнений  щодо нових, але старі традиції точно залишились. Наприклад, ми годуємо людей на виробництві. Це була одна з ключових умов. Обладнали пункт допомоги (поставили пральні машинки та сушарки), бо у людей вимикають світло і вдома немає можливості закрити побутові питання. А на роботі вони можуть випрати речі, приготувати їжу тощо. 

 

Ми з Мариною завжди кажемо, що у компанії є два типи клієнтів – зовнішні (хто купує карту Enjoy The Wood) та внутрішні (наші співробітники). До всіх клієнтів ми відносимось розумно, правильно, з повагою. І не дивлячись на все, намагаємось піклуватись про всіх, хто поруч з нами.

Український бізнес

— Які плани на найближче майбутнє? Чи розробляєте зараз нові продукти?

 

Відповідь проста – максимально підтримувати економіку країни, прожити 2023 рік з перспективою зростання, повернутись до об’ємів виробництва і продажів 2021 року. Тому зараз шукаємо можливості, збираємо креативні ідеї, аналізуємо що було в розробці і що планували.

 

Повномасштабне вторгнення в Україну, звичайно, дуже змінило наші плани, проте відкрило й можливості


Зараз працюємо над оптимізацією витрат, тому впевнені, що найближчим часом з’являться приємніші за ціною мапи для українців. Запустили декілька проектів на Kickstarter, які непогано спрацювали. Тепер готуємось до випуску пазл-квесту на 2000+ елементів. Обов’язково повноцінно презентуємо вам цей продукт. 

 

— Рік повномасштабного вторгнення: як це мати власне виробництво, розвивати компанію, відроджувати Україну після знищення потужностей та під постійною загрозою? 

 

Будувати український бізнес під час війни нелегко, але не складніше, ніж бути на фронті, воювати, захищати країну. Ми просто робимо те, що вміємо. Якщо не ми, то хто? Це наша відповідальність дати людям роботу, не здаватись морально і духовно. Тому й продовжуємо працювати, попри всі загрози та складнощі.

 Команда Enjoy The Wood

— Які висновки зробили?

 

Війна в Україні показала важливі істини:


  • Треба завжди бути екологічною людиною і компанією. Компанія –  відображення власника. Твоя поведінка та дії у мирний час стануть дзеркалом у важкий. Багато людей у скрутні місяці допомагали нам. Я гадаю, це тому, що в нас були гарні відносини з постачальниками, внутрішніми та зовнішніми клієнтами. Вся команда вважає, працювати на перспективу – правильна стратегія.
  • Інвестувати в команду.
  • Бути прикладом, не здаватись, мати внутрішню силу.
  • Довіряти Богу. У найскладніший період у нього є план, як все зробити найкраще для нас. Треба трохи почекати, відкритись йому, працювати, працювати і працювати. 

 

Ми дякуємо кожному клієнту, члену команди, нашій армії, волонтерам та всім, хто донатить. Зараз час, коли українці мають бути згуртованими та показувати свою ідентичність. І окремо дякуємо, що ми, як бізнес під час війни, існуємо, розвиваємось та разом наближаємо перемогу


1 коментарів
Відправити

Забутий пароль?

Оберіть опції